Som ett brev på posten

Hej på er!

Ja, precis när jag börjat sätta igång Cosmo igen kommer en rejäl förkylning naturligtvis attackerandes. Så nu ligger jag här med feber och försöker göra något åt snuva, halsont och hosta. Åååh, jag blir så trött på mina förkylningar som bara avlöser varandra hela tiden. I alla fall har julen varit fantastisk och tomten kom med flera trevliga julklappar, så tydligen har jag varit snäll under året - härligt!

Tomten hade bland annat med sig två par nya ridbyxor, ett par riktigt sköna thermoridbyxor och ett par ridhanskar som var vinterfodrade, men fortfarande smidiga nog och med bra grepp så man slipper tappa tyglarna bara för att det är kallt. Dock blev det ingen ny ridhjälm, men snart är det ju födelsedag så då kanske man kan önska vidare, eller i alla fall ett "hjälm-bidrag", så kan jag shoppa lite själv!

Jag lovar att lägga ut lite bilder på nya outfitsen och ett par julkort som jag och Cosmo arrangerade snart. Måste jag bara få över de till datorn först, men de kommer!

Cosmo har i alla fall tagit igångsättningen bra. Vi började med longering och promenering och sen har jag ridit lite i lång och låg form och mycket övergångar för att få honom uppmärksam. Igår och idag har mamma ridit ut på honom med hunden Benso som sällskap och enligt rapporterna har det gått väldigt bra! Jag hoppas bli feberfri till imorgon så jag kan rida då.

Hur har er jul varit? Någon mysig julritt i snön kanske?

Ha det bra så länge så återkommer jag med bilder och annat senare!
Kram
/CC

Äntligen!

Sista jobbdagen är avklarad och nu laddar jag upp i soffan med lite härligt värmande glögg. Det känns fantastiskt bra, men tröttheten kommer sakta smygande trots att klockan ännu inte hunnit bli så mycket. Mamma fick därför mocka och göra fint åt Cosmo idag. Hästarna har fått lite annorlunda schema idag eftersom det varit så himla kallt (-25 grader), så de har fått vara ute halva dagen var för att inte vattenkopparna ska frysa i stallet och dessutom slipper de gå ute i flera timmar och frysa. Känner att Cosmos energibehållare håller på att rinna över nu, och jag är dessutom galet ridsugen, så eventuellt tar jag en sväng imorgon eller låter Cosmo springa av sig lite överskottsenergi på lina beroende på hur kallt det är, är det som idag blir det nog ingen ridning, för några kläder som besegrar ridning i de här temperaturerna, det äger inte jag! Men apropå longering; Lite linlöpning får det nog bli i vilket fall som helst, för jag har nog ingen lust att sitta upp utan att han har fått springa av sig lite först!!

Förresten kan ni läsa om dagens hästolycka hos Norrtelje Tidning. Blir bara så trött på de kommentarer som finns vid artikeln -"Snillen spekulerar"...

Nej, nu är det dags att ladda på mer glögg och fortsätta min julledighet - härligt!

Stor kram!
/CC

Snart är det julledigt!

Tre dagar kvar på jobbet sen blir det julförberedelser in i det sista och sen, sen är det JULAFTON!!! Jag älskar verkligen julen och speciellt med sån här sagovinter utanför fönstret! Jag är ledig i mellandagarna och börjar jobba igen efter nyår så jag har planerat att sätta igång Cosmo efter jul. Vi kommer att börja lugnt och försiktigt i ridhuset (jo, jag är fortfarande rädd om livet!) och sen hoppas jag vi kan ta en del uteritter i den härliga snön. Längtar verkligen efter att rida nu, så snart snart är det dags!

Under ledigheten tänkte jag även kolla in vårsäsongens tävlingar och försöka planera upp en slags tävlingskalender! Roligt roligt roligt!!! Hoppas kunna göra lite resultat under våren, för jag har en bra känsla i magen, så jag hoppas att den har lite sanning i sig i alla fall! Det är ju naturligtvis dressyren jag ser mest fram emot, men det är möjligt att jag försöker starta lite hoppning också. Kanske låter jag någon duktigare hoppryttare starta honom i lite större klasser också, för jag rider alltid i ett för lågt tempo och är inte helt bra på det där med timing och sånt.. Äääh, jag vet inte. Lite träning är ju inte skadligt, så vi får träna på och se hur det går helt enkelt! ;)

Nej, nu ska jag fortsätta med julpyssel och slå in en massa julklappar. Är, som ni märker, helt upprymd av julstämningen nu ;)


Cosmo i vinterskrud för knappt ett år sen... Sötplutten!


Ha det fint så hörs vi!
Kram
/CC


Hej igen!

Härligt att ni fortfarande kikar in här emellanåt trots att jag uppdaterar sällan just nu.

Jag och Cosmo mår i alla fall bra. Mamma har ridit lite mer sista veckan och jag försökte mig på en mysig tur i snön under fredagen... Det slutade på ridbanan eftersom Cosmos bocksprång och stegrande fick min stubin att brinna ut väldigt fort och en arg ryttare är tyvärr en sämre ryttare. Det var bara att gilla läget när Cosmo började strula och inte vilja gå framåt. Man blir ju liksom lite mer rädd om livet när man haft änglavakt ett par gånger i ridolyckor som hade kunnat sluta betydligt värre än de gjorde. Jag hade liksom inget annat att göra. Sur som en citron gick vi tillbaka till stallet och joggade av oss energin på ridbanan. Lite vintermys blev det i alla fall, så det var ju skönt! Anna tog förresten lite bilder på oss i en härlig galopp, ska försöka lägga upp dem när jag får dem!

Nej, jag får het enkelt inse att jag inte ska rida ut på Cosmo själv. Han fick i alla fall komma ut med mamma igår tillsammans med Christer och Pelle. Skönt att det gick bra då i alla fall!

Mamma red förresten för Gustaf Svalling i lördags. Hon var supernöjd och tyckte det var fantastiskt roligt att få rida för honom. Kul! Gustaf tyckte dessutom att Cosmo har fortsatt utvecklas, trots att han haft sin lugna period. Men faktiskt har han fortsatt växa lite mer och blivit starkare. Detta förmodligen på grund av att han äter mycket bättre sen han började få sitt hösilage i hönät istället för på backen. Han har bara trampat runt allt i boxen tidigare och sen blir det äckligt och mockas ut. Nu äter han mer och med större aptit än tidigare och det syns på honom att han har mer energi över att bygga lite mer muskler av.

Nej, nu är det dags att fara. Men som alltid: Vi hörs!
/CC

Stretch

Hej!

Hoppas allt är bra med er!

Jag hittade en toppensida om stretchövningar för hästar som jag bara måste dela med mig av. Jag försöker stretcha Cosmo efter varje hårt arbetspass och ungefär efter vartannat övrigt pass beroende på tid och energi. När jag stretchar Cosmo fokuserar jag mycket på bakdelen och ryggen, eftersom det är där han emellanåt har problem. Kolla in den här sidan, bilderna är tydliga och intruktionerna är lätta att förstå!

Stretchschema


Dessa övningar är väldigt bra, och relativt enkla att utföra hemma i stallet efter ett arbetspass

Stretchbild

1. Håll den ena hand under hästens haka, eller ha en morot och försök få hästen att höja och sträcka ut halsen som på bilden. Musklerna på halsens undersida stretchas.

Stretchbild

2. Använd en morot och håll den mellan hästens framben. Försök att få hästen att ta moroten så nära marken som den kan. Musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

3. Använd en morot och håll den vid sidan av hästens armbåge. Både böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals stretchas. Hästen får inte hjälpa till i rörelsen genom att föra fram frambenen.

Stretchbild

4. Så småningom kan du hålla moroten vid hästens höft. Inte heller här får hästen ta något steg för att nå moroten.

Stretchbild

5. Lyft upp frambenet och ta tag om kotans baksida. För benet framåt - uppåt. Knät ska vara rakt. Börja med några decimeter från marken. Frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur stretchas.

Stretchbild

6. Optimalläget. Benet är helt rakt i 90 graders vinkel. Vid stretching varje dag kan det ta en- tre månader att nå hit.

Stretchbild

7. Lyft frambenet och håll om kotan med ena handen och ha en stödande hand runt knät. För benet bakåt. Skenbenet ska vara horisontellt. Sträva efter att kunna föra benet så långt bak som möjligt, utan att hästen tappar balansen. Bog- och mankmusklerna stretchas.

Stretchbild

8. Frambenet ska vara böjt, håll om knä och kota och luta dig bakåt så förs benet ut från kroppen. Bröstmusklerna stretchas.

Stretchbild

9. Håll om framknät med båda händerna och för det uppåt så mycket hästen kan. Bakre bröstmusklerna stretchas.

Stretchbild

10. När hästen kan hålla balansen och är van vid stretching kan man rotera frambenet medsols.

Stretchbild

11. Och motsols. Börja med små cirklar och gör dem sedan lite större. Hästen blir rörligare i bogen av denna stretch.

Stretchbild

12. En kraftfull stretching av bog- och mankmusklerna. För hästens framben framåt och framför det andra frambenet och håll någon decimeter ovanför marken.

Stretchbild

13. Lyft bakbenet och håll om kotan, om du vill kan du hålla en hand om hasspetsen. Benet sträcks framåt - uppåt. Så småningom kommer bakhoven att komma i höjd med framknät. Bakbenets lår- och skinkmuskler samt en del av ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

14. Lättaste sättet att utföra denna rörelse är att lyfta bakbenet och lägga det över ditt eget ben. Lägg en hand på hasen och tryck lite nedåt och för bakbenet så långt bakåt - uppåt som möjligt. Benet ska vara sträckt. Sänk benet om hästen stretar emot. Knästräckarmusklerna stretchas. OBS! Stå inte bakom hästen, utan bredvid den!

Stretchbild

15. Här är det bra att ha en medhjälpare. Lyft det motsatta bakbenet och för det in under hästens mage. Lår- och sätesmusklerna stretchas.

Stretchbild

16. Håll om kotan och för benet utåt. Benet ska vara sträckt. Optimalt når man 45-60 graders vinkel från marken. Musklerna på bakbenets insida stretchas.

Stretchbild

17. Stå vid sidan av hästen och placera dina fingertoppar mitt under magen på hästen. Tryck uppåt. Hästen ska höja ryggen några centimeter. Det kan vara svårt att se själv så be någon kolla om hästen höjer ryggen. Ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

18. Ta tag om den "köttiga" delen av hästens svans. En rät linje ska bildas från korset till svansspetsen, som på bilden. Dra försiktigt och håll i ca 8 sek, släpp sedan sakta. Inga häftiga ryck! Kors-, länd- och ryggmusklerna stretchas. Ofta tycker hästen om svansstretch och håller emot och sänker ner nosen mot marken.


Jag gör följande övningar när jag kör ett "vanligt" stretchpass med Cosmo:
13: Men jag gör framåt neråt och försöker ha hans hov så nära marken som möjligt medan jag för benet framåt.
16: För bakbenen utåt från kroppen. Här fokuserar jag också på att hans hov skall vara så när marken som möjligt så han inte spänner sig i någon led.
Därefter gör jag en diagonalstretch av bakbenen bakom det andra bakbenet (ingen sådan instruktion finns tyvärr), men det vänstra bakbenet ska alltså tas bakom det högra bakbenet.
15: Diagonalstretch framför det andra bakbenet. Den här är Cosmos favorit och därför är han väldigt duktig på det!
Sen avslutar jag med svansen (inte riktigt som bild 18..) Jag lyfter svansen och liksom "lägger upp den" på ryggen på honom. Sen rör jag den försiktigt åt båda håll. Det här är också en av Cosmos favoriter!

Sen gör jag också lite frambensstretch men med mindre kontinuitet, då gör jag i princip övningar 5-12.

Jag började med stretchingen efter Svantes första besök och det har verkligen gjort mycket för oss.
Brukar du stretcha din häst? Vilka övningar gör du då?


Hittade ytterligare en bild från träningen för Camilla Toll för några veckor sen. ;)

Vi hörs!
/CC

Segt på bloggfronten

Ja, jag ber om ursäkt, men det kommer nog vara såhär dåligt bloggat fram till jul nu. Jag hinner inte med mycket annat än jobb just nu, men Mamma är den bästa som erbjudit sig att ta hand om Cosmo under den här tiden, saknar naturligtvis lillCosmo, men då kan jag bara åka förbi och gosa med honom när Cosmoabstinensen blir för stor, så jag är verkligen tacksam!

Ikväll har ju mamma egentligen inplanerad träning, men hade lite annat i planeringen, så jag ska åka ner och rida lite för Anna. Ska bli himla roligt att kolla in läget i stallet. Känns som man inte varit där på hur länge som helst! (Var där i fredags, så egentligen bara två dagar utan stall, men det känns ändå långt!) Man är ju vanligtvis där flera timmar varje dag, men nu har det blivit korta stallpass och inte med lika jämna mellanrum som vanligt, så då känns det lite konstig!

Cosmo är i alla fall pigg och glad som vanligt. Eftersom det varit ett par dagar med rikgit kallt väder har han hållt sig lite lugnare än vad han normalt gör när han inte får gå fullt ut. Det känns naturligtvis tråkigt att behöva ställa av honom när han varit så fin under senhösten. Men det blir säkert bra att man sen tar upp honom till vårsäsongen drar igång. Hoppas verkligen vi kan komma ut och göra lite resultat i vår! Det tycker jag vi är värda ;)


Cosmo i sitt fina kandar under ett svettgígt pass för ett par veckor sen. ;)

Får era hästar någon vila under vintern?
Kram!
/CC

Snart är det jul!

Ja, nu har jag laddat upp och suttit och gjort en massa spellistor till jobbet, med bara julmusik. Härligt inspirerad ska jag nu ta mig till stallet och ta hand om lilla Cosmo. Har tagit fram tjockaste vintertäcket med helhals nu, så han inte ska frysa när han går omkring i hagen om dagarna. Cosmo kommer får en lite lugnare tid nu i december. Jag hinner inte riktigt ha honom i full gång nu när jag jobbar så intensivt, så han får lite vintervila helt enkelt. Han kommer inte att vila helt naturligtvis, men han får det i alla fall lite lugnare och så drar vi igång sen igen efter jul.

Nu när mina tankar bara handlar om jul, har jag också börjat fundera lite på julklapparna.. Dels de man ska ge bort till sina nära och kära, men också vad man önskar sig själv. Högst upp på min önskelista står en Champion Showring deLux. Dels för att jag faktiskt behöver en ny hjälm, men så tycker jag den här är himla snygg, klassisk och elegant!

Vad önskar du dig i julklapp?


Kram!
/CC

RSS 2.0