Långsöndag!

Ja, eftersom man nu ställt om klockan och fått en extra timma idag, har denna söndag varit himlans lång! Men vad mycket jag har hunnit med idag tack vare det! För det första sov jag ganska länge idag eftersom det blev sent från jobbet inatt. Sen har det diskats och städats här hemma. Sen åkte jag och Tomas till Rimbo och har gjort en massa nytta, bland annat varit och firat svärfar Kent som fyllde år tidigare i veckan, så då bjöds det på middag och tårta - härligt!

Efter en sån uppladdning åkte jag till stallet för att ta hand om Cosmo. Vi ägnade oss åt lite tömkörning i ridhuset och Cosmo var väldigt fin. Lyssnade väl och gick på framåt förvånansvärt bra. Han brukar bli så seg när man jobbar honom från marken, men det blir bättre för varje gång. Dock hade vi Marie och fina körponnyn Palle på andra sidan i ridhuset som trimmade lite dressyr från kuskbocken, inte riktigt lika fint såg det ut för mig och Cosmo, men det gick i alla fall helt okej ;)

Igår fick mamma ta hand om Cosmo och med ponnyallsvenskans hoppfinal på hemmaplan fick hästarna gå ute i hagarna lite längre än vanligt. Och efter en lång dag som funktionär tyckte mamma det fick bli vilodag för Cosmo. Helt förståeligt med tanke på hur trött man blir efter en heldag tävlingsarrangemang. Känns lite konstigt att jag sjäv inte var med och fixade. Det brukar jag ju alltid vara vid våra tävlingar, men jobbet måste ju liksom gå före.

Veckan blir förhoppningsvis lugn. Mamma trimmar lite imorgon och jag ska försöka våga mig ut i skogen med Cosmo igen någonting i veckan. Känns lite olustigt efter veckans drama, med tanke på vilken änglavakt jag hade sist känns det som att man kanske borde vara lite försiktig. Också ska vi ju ladda upp inför träningen för Camilla Toll nästa söndag! (Attans, nu kom jag på att jag måste byta däcken på trailern!) 

Hur som haver. Vi får väl helt enkelt se hur veckan artar sig. Höres!
/CC

Träning & resultat

Hej på er!

Jodå, nu är jag igång! För första gången sedan i juni
(Eller är det ännu längre sedan
? Huh!)
har jag fått en instruktör som hjälpt mig! Underbart! Det finns dock lite att jobba på, men jag fick också höra lite saker som jag faktiskt är ganska duktig på. Igår tränade jag alltså för Traudi Björling - en tyska som utgår från utbildningsskalan A-Ö. Toppen! För det är verkligen precis vad jag och Cosmo behöver. Vi behöver stärka takt, lösgjordhet, stöd, de tre första punkterna, för trots att vi kan göra en massa fina skolor och så, är kvaliteten lite varierande och behöver därför stärkas med hjälp av en stabilare grund. Igår jobbade vi mycket på min sits
(varför har jag lagt mig till med att luta mig bakåt för att hålla balansen? Jag som alltid har sjunkit ihop som en säck potatis och fallit fram, lutar mig helt plötsligt bakåt isället? Något att jobba på helt enkelt!)
och vi jobbade med skritten, utan att Cosmo fick springa iväg, utan istället öka steglängden
(blev jättebra stundtas!)

Och en massa, massa övergångar i alla gångarter.
Som en liten påminnelse till mig själv och för att ni också ska kunna hjälpa till att sporra mig ytterligare gör jag en liten "plus-& minuslista" för hur det ser ut just nu. Och sen kan jag utvärdera med jämna mellanrum, fylla på och ta bort, och så vidare. Och så är det ju skönt att se vad man är duktig på när man har sina sämre dagar. Därför börjar vi meddet positiva!

VAD JAG & COSMO ÄR BRA PÅ!
  • Galopparbete Något som både jag och Cosmo har ganska lätt för.
  • Handen Fick jag mycket beröm för igår, vilket kändes otroligt bra eftersom jag haft en hel del problem med att behålla ett jämnt stöd hela tiden, men jobbat mycket på det, vilket uppenbarligen gett resultat!
  • Sitsen (bäckenet) Resten av sitsen får nog hamna på minuslistan tyvärr, men mitt bäcken är jag rörlig och balanserad i, så det lägger vi här på plussidan!
  • Cosmos fantastiska egenskaper och potential! Han har ju tre bra gångarter och en snygg sida. Lätt för att lära sig, lätt för samling, är väldigt känslig och lyssnar på mig.(oftast!!)
  • Jag & Cosmo trivs fantastiskt bra ihop!
VAD JAG & COSMO BEHÖVER BLI BÄTTRE PÅ!
  • Sitsen Här kommer alltså resten avmin sits: Jag behöver jobba upp en bättre hållning och få bak axlarna, lossa trycket från knäna och därmed komma ner djupare i sadeln och få längre ben.
  • Cosmos mun här fick jag på förslag att byta till ett tjockare och längre bett för att han ska lita mer på det och gå med stadigare stöd.
  • Stabilitet här menar jag att vi måste bli stadigare i grunden, de första punkterna i utbildningsskalan som vi precis pratade om...
  • Cosmos mindre fantastiska egenskaper... Ja, ni som hängt med här på bloggen ett tag förstår nog vad jag menar! Bock och bus och låta matte åka till sjukhus stup i karten är inga stjärnegenskaper direkt...
Nej, det får nog räcka för nu, jobbet kallar. Cosmo får vilodag idag och går bara och njuter av solen i sin hage. Härligt!

/CC

Jag mår fiint! ;)

Ja, det gör jag faktiskt! Lite mörbultad naturligtvis, men i övrigt mår jag bra. Har både jobbat och ridit idag, så då tror ni mig väl?

Cosmo var fin idag, energisk och framåt. Testade på att rida med nytt träns och hängde på ett med remontgrimma. Vet inte om jag märkte så mycket skillnad på bara en gång (skulle ju egentligen prova lite igår också, men vi vet ju hur det gick med det. 400 meter i skritt med avslut i ett dike känns inte som en helt värdig grund för att göra en slutgiltig analys...) Jag kör på det ett tag så får vi se hur det går helt enkelt. Imorgon blir det i alla fall träning för Traudi Björling. Ska bli jättespännande då jag hört en himla massa bra om henne, så jag ser verkligen fram emot det. Dessutom är det just nu mer än nödvändigt att någon tjatar lite på mig för att jag inte bara ska sitta däruppe när Cosmokatten behöver lära sig och utvecklas mer och mer hela tiden. 

Ska försöka få in ett inlägg efter träningen imorgon. Annars får det bli på fredag istället. Jobbet kallar, ni vet.

Ha det fint därute och ta det försiktigt i höstrusket!
/CC

Efter regn kommer solsken och efter solsken kommer...


Jo men visst, här ligger jag i min sjukhussäng på Norrtälje sjukhus akutmottagning...

Nu är jag i alla fall hemkommen, vilket känns himla skönt. Cosmo och jag skulle ju ta en lugn skrittur, vilket vi också påbörjade. Men bara 300 meter från stallet bestämde sig Cosmo för att backa ned i ett kärr - med mig på ryggen. Detta resulterade i att Cosmo gick omkull och att jag hamnade under honom och blev trampad två gånger i magen. Av den anledningen beslutades att jag skulle åka till sjukhuset, mot min vilja. Men men, väl där kom ett helt gäng sköterskor och läkaren och gjorde en rad undersökningar och provtagningar, röntgen, med mera. Som tur är har man kommit fram till att allting verkar helt och att jag mår bra. Skönt att höra eftersom jag också känner mig mycket bättre. Hade rejält ont ett tag, men nu känns det mycket bättre, så ni kan vara lugna därute!

Vill passa på att skicka ett jättestort tack till Elin och Eva som hjälpte till att ta hand om busCosmo när han kom tillbaka och jag inte riktigt var i skick att mocka och fixa käk åt honom. Cosmo mår i alla fall bra och jag mår också så bra jag kan.

Vi hörs!
/CC

Update! Mycket att se fram emot!

Nu har jag just bokat in en träning för Camilla Toll nästa helg! Camilla hjälpte förra ägaren med föräljningen av Cosmo, så hon hade honom hos sig under en tid och red till honom och visade honom för spekulanter - som mig! Ska bli otroligt roligt att få träna för henne!

Nice, eller hur?!
/CC

Lyckoruset håller i sig, laddar iför nya utmaningar!

Jag är fortfarande helt sjukt glad! Tack så hemskt mycket för fina grattiskommentarer!

Gick igenom protokollen igår kväll innan jag somnade. Det vi måste jobb vidare på är att bli stadigare i övergångarna, jobba på rakriktning och få större variationer i övergångarna. Framförallt måsta jag lära mig sitta på honom i mellantraven, vilket inte är helt lätt med Cosmos stora gång och mattes halvtaskiga sits. Kort och gott: Jag behöver en tränare! På torsdag ska jag (äntligen!) provträna för en ny tränare som jag förhoppningsvis kan träna för varannan vecka. Det verkar vara en bra tränare och en extra bonus är att hon kommer till vår anläggning, så man slipper åka iväg med Cosmokatt. Nog för att jag har egen trailer nu, men eftersom det är på dagtid och jag måste kunna klara mig själv, känns det skönt att slippa åka.

Ikväll ska mamma träna och sen ska jag försöka ta det lite lugnt med honom imorgon. Har snön och halkan försvunnit och det är okej väder tänkte jag försöka rida ut efter jobbet och låta honom ta det lite lugnt, kanske bara en ordentlig skrittur.

Hur ser er vecka ut?

Kram!
/CC


Cosmo i dyngsurt täcke och sadelskydd, men lycklig! ;)


Vilken dag!!!

Den här dagen går till historien som en av de mest intensiva och en av de lyckligaste i hästsammanhang. Jag började i stallet vid 07:00 och fodrade alla hästar och släppte ut dem. Därefter blev det mockning av 17 boxar. Rackarns ridskolehästar, de är liksom renliga men samtidigt grisiga som bara den.. Men bra träning blir det ju i alla fall att mocka en massa! När det äntligen var klart knoppade jag Cosmos man på tio (!) minuter (orsak till att resultatet inte blev det bästa..), och därefter fick jag hjälp av Elin att lunchfodra de hästar som var ute i hagarna. Ni som bor i närheten vet vilket trist väder det var här heeeeela dagen. Regnet har silat ner utan uppehåll och vid det här laget var jag rejält blöt. Upp i ridhuset bara för att speaka inledningen av dagens KM. Mellan speakandet hann jag kasta mig ut i bilen och hämta lite torra kläder för att hinna byta om lite mellan min mikrofonpassning. Efter en stund fick jag en avbytare i speakerbåset och kastade mig tillbaka till stallet för att göra iordning Cosmo inför våra starter. Tur att han redan var ganska ren och tur att vädret ute var så dåligt (för då behövde man ju inte vara supernoga eftersom han blev smutsig, sandig och lerig därute!)

Väl ute på ridbanan övade vi oss i nya simtekniker eftersom det låg ett lager vatten över hela banan. Men trots Cosmos vanliga pessimism mot att blöta ned sig om fötterna, tog han det fint och traskade på bra. Jag hade en fin känsla i kroppen och trots att han busade lite när vi kom in i ridhuset, lyckades han hålla sig i skinnet och gick på riktigt bra klassen (LA:1) igenom. Inte ett enda hopp, inte ens ett litet bus! Vi hade ett par missar, bland annat i ryggningen (som inte alls fugerade idag, trots att det brukar gå då bra..?) och den förvända vänstergaloppen när matte slarvade och slappnade av lite väl mycket. Men jag var så lycklig att han skötte sig programmet igenom! Vi red ihop dryga 61 % och jag var lyckligare än lyckligast! Cosmo fick en massa kramar, äppelbitar och gos. Duktiga, duktiga häst!!!

Efter en stunds skrittpaus var det dags att ladda upp inför vår KM-start (LB:3) och han kändes ännu finare än inför klassen innan. Väl under programmet, kändes han riktigt fin, men min kropp började känna av en lång och intensiv dag och orkade inte hålla ihop honom riktigt. Trots detta gjorde vi en kanonritt och red ihop 64, 242%!!! Detta gav oss en andraplats i årets klubbmästerskap i dressyr på stor häst ;) Lyckan var fulländad och trots regn, rusk och mycket slitgöra blev dagen helt fantastisk! Åh, jag är nog världens lyckligaste just idag och jag har världens finaste häst! Titta själva får ni se ju!

Hela gänget från med 1-3 placerade ponnyer och hästar!
Fr vä: Elise Bohman - Quarts II (segrare ponny KM)
Charlotte Stenström - Obama (segrare häst KM)
Erica Östman - EG Pascal (andraplats ponny KM)
Jag och Cosmo!!! (andraplats häst KM)
Erica Säterli - Giggelo (tredjeplats ponny KM)
Angelica Hessler - Bluetooth (tredjeplats häst KM)


Visst klär han ganska fint i rosetten?!


Kolla in snyggingen!!!

Tack Nadja för fotograferingshjälp!

Nu är det faktiskt dags för lite sömn. Vi hörs!
/CC

Helt enkelt - Extremt svårt!

Efter min nyvunna kunskap om Cosmos knep att komma undan yttertygeln i högervarvet, har jag tänkt att jobba på det. Optimistiskt tänker jag att "det är ju bara att hålla i yttertyglen och driva på med innerskänkeln" - helt enkelt... det är ju just det det inte är. Det är ju en fantastikt fin lije mellan lagom och för mycket eller lagom och för lite. Får inte skjuta ut bogen och han måste spåra och stödet måste bibehållas och bakdelen får inte flyta ut och.. Ja, det är ju faktiskt allt annat än lätt. I tisdags jobbade vi med detta i ridhuset och red övergångar. Skritt och trav, trav och galopp. Om och om igen. Vi jobbade mest på en stor volt, minskade den när det behövdes och ja, slutligen blev han ju riktigt, riktigt fin!

Under onsdagen tog vi en förmiddagsritt  regn och rusk. Det var uppehåll men mulet när vi gav oss iväg och Cosmo var spattig och hoppade från sida till sida under första halvtimman av vår tur. Jag var nära att ramla av ett par gånger och spottade åt svor åt Cosmo, mest för att det kändes som att han skrattade åt mig när han hoppade åt höger och vänster och jag flög åt olika håll. Han gjorde liksom precis tillräckligt mycket för att jag skulle sitta kvar. Det är som att han känner när jag är på väg av, för då stannar han tills jag återfått balansen igen. Jag skulle tycka det var otroligt roligt om jag var Cosmo! ;) Vi var ute i ungefär en och en halv timma och sista halvtimman kom ett fint regn och sköljde över oss. Många, många små droppar blev ganska snart mycket, mycket blött. Och kallt! Men men, vi hade en härlig tur i alla fall!

Igår blev det fortsatt arbete i ridhuset och Cosmo var.. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Han var stundtals finare än på väldigt länge och stundtals hoppade han som en tok för ett hörn i ridhuset (förmodligen fullt av farliga monster!) och stundtals var han seg och tappade takt. Ojämn, men ändå, de där stunderna han kom loss och var sådär fantastiskt fin red vi skolor i galopp som var superfina! Han var dessutom jättefin och bärig i den förvända galoppen och hade bra takt och schwung i traven. Klev av med en riktigt fin känsla i kroppen!

Nu ska jag fortsätta träna mina program inför morgondagens tävling och KM. Kastar in lite söta bilder på Cosmo efter vårt pass i tisdags. FlipperCosmo som busar med mulen och tungan. Hans absolut gulligaste egenskap. När han är nöjd och glad åker tungan ut i vänster mungipa och flipprar runt munnen på honom. GulleCosmo. Vad gillar ni förresten mina limegröna lindor? Är de inte snygga!? ;)




Nej, vi hörs senare helt enkelt!
/CC

Programväljare

Nu har jag bestämt mig och anmält mig till vårt KM som hålls på söndag. Jag rider LB:1 som förklass och sen blir det LB:3 som KM-klass. Har aldrig ridit B 3:an, men det känns som ett kul program med lite serpentinbågar och galoppfattningar på diagonalen. SKa försöka rida igenom det ett par gånger i veckan så det sitter ordentligt bara. Ikväll ska i alla fall mamma rida på Cosmobusen, som vanligt på måndagarna.

Min lediga måndag ska fyllas med lite städning av lägenheten, syntest inför körkortet och sen ska jag träffa en av de bästa vännerna ikväll som jag inte träffat på helt galet länge. Känns riktigt bra!

Jag spenderar även lite tid med att kika på nya ridbyxor. Skulle vilja ha ett par nya snart, då de jag har börjar ramla av min rumpa som har blivit mindre sista månaderna. Vad tycker ni?



1. Pikeur. Tycker den här färgen är sjukt snygg med mörkare skoning.
2. Hööks denimbyxa. Har köpt hööksbyxor förr som inte var särskilt bra.. Frågar är hur dessa är? Tycker de är rätt snygga ändå med denimlooken. 
3. Snyggare, men också lite dyrare från Mountain Horse.
4. Rutiga men inte så stora färgskillnader, från Börjes.

Nej, nu är det dags att sätta fart. Förresten är jag sjukt sugen på en globenbiljett när Edvard Ga har clinic!!!
Kram!
/CC

Nya tider har börjat!

Yes, äntligen! Känns som att jag är på gång nu! Nu har jag nya däck på bilen, så jag kan åka min gamla pärla även i vinterväglag. Och eftersom jag åker tidiga mornar och sena kvällar när det nu är ett par minusgrader om kvällarna känns det himla bra. Extra bra känns det dessutom eftersom jag faktiskt gjorde stora delar av däckskiftet själv! Okej, jag fick lite hjälp av Tomas som är gammal däckmontör. Skönt att ha proffshjälp tillhands!

Jag har även dammat av min kära tömkörningsgjord och tömkört Cosmo ikväll. (Den var rejält dammig kan ja erkänna. Det var nog snart ett år sedan den användes..) Han var riktigt fin stundtals, men tyckte emellanåt att jag var otroligt jobbig som krävde massa saker av honom. Jag kom på en massa saker som jag kan ta med i ridningen och inser att jag verkligen ska ägna mer tid åt tömkörningen framöver! Vi har ju lite problem i högervarv, där Cosmo har svårare att sätta under sig och arbeta i en korrekt form. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad han faktiskt gör när jag rider, men när jag stod där med tömmarna i handen idag, såg jag precis. Han liksom "lossar" yttertygeln (-tömmen i det här fallet) och sen viker in nosen åt höger, samtidigt som han gapar. Då är det himla svårt att behålla stödet på yttertygeln, men när jag försökte jobba igenom det från marken idag, blev Cosmo sur och sparkade bakut, bockade, galopperade iväg och gjorde allt för att slippa. Det enda jag tänkte på var att driva på framåt och att hålla i yttertömmen!!! Resultatet då? -Strålande fin och lösgjord häst som insåg att motståndet inte hjälpte idag. Något att ta med upp i sadeln alltså!
(Naturligtvis har jag hjälm på när jag tömkör eller longerar)

Ja, det var skönt att få igenom honom så fint och han verkade tycka det var riktigt roligt dessutom! När vi kom in igen fick han lite morötter och så fick han inviga nya vintertäcket, så nu ser han ut som en riktig herre i kritstrecksrandig kostym!


Apropå nya tider har jag också fattat ett stort beslut efter Cosmos stora personlighetsförändring sedan sommaren. Tidigare har jag haft en skylt på han boxdörr med en liten "varning" som sattes upp i samråd med stallpersonalen eftersom han gärna passade på att ta ett tjuvnyp, hota med att rikta en spark eller kasta sig och stegra sig som en tokig när man ledde honom mellan boxen och hagen. Eftersom han nu har blivit en riktigt trevlig, lätthanterlig och framförallt gosig häst, har jag tagit bort skylten nu. Med hästar kan naturligtvis allting hända - när som helst -, men med en harmonisk och välmående häst, ökar i alla fall förutsättningarna för att få en säker hästhantering.
Det känns toppen och jag tror att en stor del i Cosmos "förändring", beror på att han mår väldigt bra. Härligt!



Vi hörs snart igen!
/CC

Vinter?!

Det verkar faktiskt inte bättre. Inatt när jag åkte hem från jobbet (jobbar ju lite knasiga tider som ni vet) kom det faktiskt SNÖ! Tack och lov alldeles för lite för att det skulle synas på backen, men det for runt små isiga, vita flingor i luften och mötte bilrutan i natten. Nog för att jag gillar vinter och snö, men 14 oktober var kanske lite väl tidigt. Hoppas det håller sig borta till december, då tycker jag det kan bli vinter så man får lite lagom vinterväder innan julstämningen drar igång på allvar! Jag som har funderat på att lägga på ett tjockare innetäcke på Cosmo snart, får nog se till att göra det nu. Han har ju fortfarande sitt Bucas Shamrock på sig inne som bara är fleecefodrat, så det blir nog att inviga det andra täcket i helgen.

Igår kväll fick Cosmo en promenad med mamma och Benso. Han får lite lugnt nu dagarna efter Svantes behandling, imorgon tänkte jag ta lite barbackaridning i ridhuset och sen kanske tömköra på söndag. Vi får väl se hur det blir, men det är i alla fall en plan! ;)

Nej, jag måste snart åka till jobbet, så jag ska förbi stallet först och ta hand om lilla Cosmohjärtat. Gullehästen!

Förresten har vi KM i dressyr snart... Undra om Cosmo vill visa upp sin fina sida då? Jag måste förresten plugga in ett program också. Kanske man skulle passa på att rida på lång bana, typ LB:2/3? Vad tror ni?

Kram!
/CC

Sötnos är kär!

Ja, titta vilken liten raring! Cosmo har sen ett par veckor tillbaka en ny boxgranne, Jet-Set, på andra sidan stallgången. Och han är så kär i henne! Titta här får ni se ;)




Ja, visst är de gulliga!

I alla fall känns allt så himla bra efter Svantes besök igår. Känns skönt att liksom få komma igång igen. Skrittade Cosmo en stund innan behandlingen och han var pigg och glad, men spänd som en stålfjäder (för det hade ju börjat skymma! Hjälp, man vet ju aldrig hur många monster som kan gömma sig i skydd av mörkret!!) Matte fick sitta med hög beredskap hela tiden och så fort hon slappnade av en millisekund, passade Cosmo på att kasta sig för en sten eller när gruset på vägen låg lite annorlunda... Ja ni fattar. ;)

Nu ska jag åka och mocka åt hästkraken. Blir tvugen att börja lite tidigare än planerat på jobbet idag, så mamma lovade att ta en promenix med Cosmo ikväll sen. Dags att åka!
/CC

Äntligen! Och ett bättre resultat än väntat

Ja, äntligen har Svante varit här och behandlat Cosmo. Precis som väntat fanns en låsning i höger bak, men det är åter i skick och i övrigt fanns det inte mycket att orda om. Cosmo fick framförallt beröm för sitt nya temperament (Svante har ju inte träffat honom sedan i våras, alltså när han fortfarande var ett monster!) men mycket beröm fick vi också för hans kropp. Muskler som inte ömmar och som är mjuka och genomarbetade. Härligt! Känns också bra att jag blivit så pass uppmärksam på honom att jag märker direkt när något inte är helt perfekt längre. Jag känner att jag blivit känsligare mot förändringar på honom och jag är mer noggrann vad gäller hans rörelser och kropp. Nu är jag åter laddad av och full av energi och vill bara fortsätta framåt! Riktigt bra känns det!

Men just nu är det bara sängen som väntar. Berättar mer imorgon!
Kram
/CC

Inspiration och fantastisk uppvisning!

Förresten, det här kan jag titta på om och om och om och om igen... Vad säger ni?


Tyvärr är ju den här fantastiska hästen (Blue Hors Matiné) nu på Trapalandas evigt gröna ängar efter en allvarlig frambensfraktur. Men att bara få titta på henne och Andreas Helgstrand under de här minuterna är underbart!

Höstiga dagar

Ja, att hösten är här ett klart faktum! Vackert väder med hög och klar luft, gula löv och friska vindar. Kallt är det dock men när man får komma in och kryppa upp i soffan med en kopp te, är hösten nite så tokig ändå. Eller vad säger ni?

Cosmo har det precis som han haft det de senaste veckorna. Lugnt. Han tycker naturligtvis att det är urtrist, men imorgon (äntligen!) så kommer Svante och förhoppningsvis kan jag sätta fart igen mot slutet av veckan. Igår red mamma och hade tydligen fått träna käslutet ordentligt, för Cosmo körde ett par rodeovarv och försökte få stackars mamma att äta ridhusbotten. Men där fick Cosmo se sin överman i den matchen, för mammas måååånga år av erfarenhet och vana med galenhästar visar sig i de där situationerna. Mamma mot Cosmo 1-0! ;)

Ja, att Cosmo börjar lessna på att inte få röra på sig fullt ut är mer än uppenbart. När jag ryktade honom idag försökte han leka med allt och alla i sin närhet. Ville gärna äta upp ryktskrapan och fippla runt den i munnen, busa lite med sitt täcke, prova att äta upp sin matte (inte helt populärt från mattes sida), backa in i folk som råkade passera på gången, och så vidare, och så vidare, och så vidare... Ja, ni fattar. Han är en riktig pajas i alla fall och gör allt för att få något att leka med. KnasCosmo förstår dock inte att man får fler vänner om man tar fram öronen och ser lite glad ut. Cosmos taktik är snarare att hugga till sig någon som vill ägna honom lite tid och då är han lycklig en stund igen! Stackars liten Cosmo, har så dåligt samvete för honom när han inte kan gå ordentligt och att man dessutom har dåligt med tid att pyssla och gosa med honom. Nej, ett par timmar till per dygn skulle ju inte skada!

Nu blir det lite sömn och återhämtning efter Sveriges halvtaskiga match mot Holland. Inte för att jag hade satsat på vinst, men de hade inte behövt bli så bortspelade ju! Jaja, något jag lär mig mer och mer för varje dag med Cosmo är att det kommer nya möjligheter, så det är bara att ladda om!


Surmulen Cosmo på gången... Upp med mungiporna vetja! :)

Ha det skönt i höstvädret!
/CC

Markarbete

Ja, något jag borde bli betydligt bättre på är det att jobba Cosmo mer från marken. Tömkring och longering skulle jag vilja jobba med i alla fall en dag i veckan, men jag vet inte varför jag inte gör det egentligen.. Varför gör man det inte om man till och med tycker att man bör göra det? Ja, jag vet inte, men nu när kalla och mörka årstiden är på ingång borde jag skärpa till mig eftersom det blir svårare att variera träningen när marken utomhus är hård som sten. Jag måste dock införskaffa en ordentlig longerpisk för att underlätta markarbetet lite. Det är ju lite krångligt att hålla reda på långa tömmar och linor när man dessutom måste smacka sig blå för att hästkraken ska gå framåt. Så fort man har en pisk i handen går han på betydligt bättre med automatik, men då är det ju lättare om man äger en sån! Dags för lite mer shopping alltså. Hästlivet blir då aldrig billigt!

Apropå shopping och longering har jag kikat lite på en sån här Pessoalonge:

Bild: http://hyldahl.ziteman.com/productcatalogue/hyldahl/pessoa-longe.jpg

En hjälptygel som används vid longering för att få hästen att gå i en lång och låg form. Under longering är det ju annars ganska svårt att få hästen att arbeta i rätt form och att få någon direkt effekt av arbetet. Men med hjälp av en sådan här ska man alltså få bra arbete under longeringen. Någon av er som har erfarenhet av en sån? Tycker mig ha hört att de ska va effektiva, men det vore skönt att höra något konkret, så vet du något om den, please tell me!

Idag har i alla fall syster Sofia ridit på galenpannan Cosmo. Hon hade fått sig en riktig resa och fått känna på ett par rejäla bocksprång och krumbukter, stackarn, hon som inte ridit så mycket sen hon blev gravid kommer säkert få lite träingsvärk efter ett "lugnt" skrittvarv på CosmoKatt!

Nej, nu ska jag titta vidare på min film och kolla efter några utvärderingar om Pessoalongen.
Ciao!
/CC

Lördagskväll i soffan!

Riktigt härligt med lördagsledigt! Har precis kommit hem från stallet och slagit mig ned i soffan. Jag och Tomas har städat och packat och slängt och härjat i min fd lägenhet idag. Skönt att äntligen komma ut därifrån! Hela min stora bil är fullproppad med sopor och imorgon lånar vi en storbil och hämtar de sista kartongerna och städar ur det sista. Imorgon ska jag dessutom åka med Malin och Filippo och titta på deras träning. Roligt och inspirerande! Cosmo har fortfarande lite höstlugna dagar (mot hans vilja naturligtvis eftersom han helst av allt alltid kör järnet och tycker allt annat är alldeles för tråkigt!) men på onsdag kommer Svante och då hoppas jag vi ska kunna vara på banan igen om ett par veckor. Har haft så mycket inspirerande ekipage att titta på senaste tiden med tävlingar på hemmaplan, VM på TV, clinics och träningar. Man blir ju galen snart om man inte bara får sätta fart och rida ordentligt!

Igår tog jag i alla fall ut Cosmo på banan en stund och kände på honom lite barbacka. Mest för att jag skulle kunna känna hela honom under mig bättre och hur han rörde sig. Han kändes faktiskt bättre än på ganska länge, men ändå inte riktigt så bra som han "ska" kännas. Men Svante har ju gjort underverk tidigare ;)

I alla fall blev det lite fler marknadsfynd senare på torsdagen. Hittade en försäljare med softshell-jackor. De är helt perfekta som stalljackor och det var så bra pris att man fick två jackor för 300 kronor. Så nu har man lite nytt i stallets höstgarderob också, härligt!

Nej, inspirationen är inte riktigt med idag, så det får räcka för nu. Vi hörs väl senare helt enkelt!
/CC

Vacker hösttur och sen blev det marknad!

Ja, idag har vi en riktig höstdag i Rimbo! Oktober med blåst, lite regntunga moln, härligt gula och orangea löv och, viktigast av allt, Rimbo Marknad! Jag som är uppväxt i Rimbo och med föräldrarnas hus mitt i marknadens centrum har naturligtvis ett traditionsenligt firande med köp av strumpor (jag har köpt 17 par för en hundring! Till och med försäljaren tyckte det var lite väl billigt, men har man sagt ett pris så tar vi det! Flest strumpor för hundringen vinner, och jag tror de vann!), remmar och munkar. Också har jag fått en strömmingsmacka också. För att fullända tradiotionen ska man egentligen äta ärtsoppa och dricka punch framåt eftermiddagen, men jag överlåter det till övriga familjen idag eftersom jag ska åka och jobba till kvällen.

Här är lite bilder från mamma och pappas övervåning. Det här är alltså bara en bråkdel av marknadsområdet, så man kan förstå varför marknaden blir lite av Rimbos nationaldag...






Dagen började i alla fall i stallet. Cosmo fick vara kvar inne och jag och han tog en tur runt Näset. Han skrittade på i riktigt bra tempo hela tiden och tyckte det var skönt att komma ut och röra på sig. Dock fanns det lite utmaningar på vägen idag. Bland annat var det första vi mötte ett gäng dagisbarn, endast en tvärhand höga. Små raringar påbylsade en hel massa tjocka kläder så de knappt kunde röra sig och på toppen av det hela en sån där oerhört charmig reflexväst. Cosmo förstod inte alls vad det var för konstiga varelser som irrade runt i hans skog. Dessutom mötte vi en kvinna med tre skällande hundar och en katt (!) som Cosmo tittade mycket skeptiskt på.. Men trots detta klarade han allt mycket bra och när vi kom tillbaka var han alldeles nöjd med att få busa av sig sista energin i hagen. Försökte fota lite under vår härliga höstpromenad - Gick sådär när Cosmo ville fortsätta skritta på... ;)




Härlig skogsstig i vackra höstfärger och precis intill sjön!

Nej, nu är det dags för ytterligare ett marknadsvarv, ska ta en sväng åt andra hållet också!
/CC

Värme och inspiration

Ja, nu provar vi med mycket värme och lätt rörelse för Cosmo. Svante kommer om en vecka och jag har en känsla av att han kan hjälpa oss en hel del. Det känns som att det sitter i bäckenet på honom och i måndags blev han helt ren efter lite uppvärmning och med täcke på. Så jag kör på med lugnt jobb och med ländtäcke på hela tiden för att värmen ska behållas. Igår tog vi en tur med nya stallkompisen Jet-Set. Mycket skritt och lite trav blev det och han kändes riktigt bra. Tittade på hans spår i skritten och han har fortfarande sitt rejäla övertramp och klev på lika bra runt om.

När jag kom tillbaka till stallet hade jag lite träning för Elin och Madde. Madde var väldigt fin stundtals, men lite ojämn i formen. Något vi får jobba vidare på att hon blir jämnare framförallt i övergångarna. När vi var klara snabbade vi oss för att inspireras för framtida utmaningar. Vi hade Gustaf Svalling på hemmaplan som höll en härlig clinic med tre ekipage; Norea Kjerrman och Cosby (val E. Corrado WL - Alpen Fürst. Stort grattis till er som kvalat till Junior-SM genom sin tävling i helgen!!), Sofia Buschborn och Tarrantino (val - 98 E. Bellini - Gibraltar) och Sara Grönwall och Don Corleone (Hingst - 02 E. Don Schufro - Corrado WL). Det blev en fantastiskt inpirerande kväll med en otroligt duktig Gustaf som instruerade ryttarna och engagerade publiken. Tre superduktiga ryttare och tre fantastiska hästar med olika förutsättningar. Snart ska jag och Cosmo också bli sådär bra!!

Eventuellt ska jag åka med Malin och Filippo när de tränar på lördag för att se hur hennes tränare verkar. Är ju fortfarande tränarlös och letar med ljus och lykta efter någon som kan passa oss. Har du någon du kan tipsa om? Please do so!

Nej, nu ska jag åka och ta hand om Cosmo. Vi hörs senare helt ekelt!
/CC

Ytterligare tävlingsarrangemang avklarade


Ja, igår söndag, arrangerade vi andra omgången för ponnyallsvenskan dressyr Elit. Det vill säga Stockholms läns bästa ponnyekipage. Häftigt att se en massa söta ponnyer där ryttarna plockar fram travökningar så man bara svindlar. Speciellt en liten godkänd welshhingst, kat B, med världens gångarter var ju så söt så man bara ville ta med den hem och ha och gosa med i soffan om kvällarna! Gulle!

Jag var speaker hela dagen och är lite imponerad själv över att jag lyckades hålla mig vaken och inte göra några rejäla felsägningar med tanke på att jag jobbat till sent kvällen innan. Efter att vi avslutat tävlingarna tog jag hand om min lilla Cosmo och kände lite på honom på banan en stund. Han blir fortfarande bättre och rakt fram eller i skritten märks ingenting, men han är fortfarande inte helt fräsch i trav på böjt spår i höger varv. Ger honom lite djävulsklo nu för att se om det leder någonvart. Djävulsklo är ett naturläkemedel som utvinns av en afrikansk ört med samma namn. Verkar antiinflammatoriskt och aningen smärtstillande samt är väldigt bra för leder och muskler. Många tävlingsryttare använder det efter hårda tränings- eller tävlingspass för att förebygga muskel- och ledvärk. Hoppas att det ger något resultat, i annat fall får jag boka in en tid på klinik för att gå igenom honom ordentligt.


Eftersom ridningen blev i skritt och det var både kallt och mörkt igår, passade jag på att inviga ett skrittäcke i ull som jag införskaffade i somras. Hööks hade en kampanj där man fick det till ett mycket förmånligt pris om man handlade andra varor. Och det var ju bra, för jag behövde precis ett sånt! Täcket låg bra och var bra i storlek för Cosmo. Dessutom gillar jag att det är gjort i tunn ull - Skönt att ha under skritt och uppvärmning den kalla årstiden, när man rider fram i iskalla ridhus. Dessutom kan man lägga på ett tjockare, regntätt rid- eller ländtäcke över om man rider ut när det är riktigt kallt. Jag hörde av någon att vintern i år skulle bli den kallaste i mannaminne. Alltså kallare än förra året (när det redan var sjukt kallt!!!) och dessutom skulle det vara mindre snö än då. Iskallt och ingen snö alltså. Inte det man ser fram emot mest. Jag gillar ju vintern och snön, men jag vill inte ha alltför himla kallt och är det vinter vill man ju ha en massa snö! Jaja, vi får väl se hur det går med det där. Spekulationer är ju ingen sanning som vi vet.

Enkelt, tunnt och diskret skrittäcke. Det blir väl bra?

Nu ska jag också visa upp min fina transport, så ni vet att det är jag och Cosmo som susar förbi när ni ser ett sånt här!


Nog för nu, vi hörs!
/CC


RSS 2.0