Säsongen är igång...

Och vi inledde med en taskig start i Järfälla. Jag är besviken, irriterad och sur, men har i alla fall börjat lägga det bakom mig. Det är så när man har med hästar att göra. Ibland går allt enligt plan och ibland går det inte alls som man tänkt sig. Cosmo var faktiskt riktigt fin på framridningen igår och i collecting kändes det också bra. När vi sen kom in på banan innana startsignal började det fint - Det också! Allt gick alltdå jättebra - Tills ca fem cekunder innan jag fick startsignal. Då kom sparkarna, svarta ögonen och Sur-Cosmo fram. Vad gör man då när man har 45 sekunder på sig att få en SurCosmo att bli på humör igen? Om någon har någon bra idé så snälla, snälla, snälla -Dela med er av den!!! Jag red upp och började med en ganska bra uppridning och hyffsad halt med en sjua i protokollet. Därefter blev det en volt på två spår (Prova göra en tiometersvolt på en tokspänd jättehäst - Svårt!) och första mellantraven blev dock högt över förväntan (7:a på den!) därefter bar det mer och mer utför, skänkelvikningarna som vi övat så mycket på och fått till riktigt bra, var inte alls bra igår och galopprogrammet behöver vi inte ens nämna. Jag försökte andas och lugna honom under skritten, men det var för kort om tid, för trångt och redan för mycket adrenalin i omlopp i hans stora kropp. Så han förblev pänd och spårade dåligt genom hela galopprogrammet. Dock var jag nöjd med den förvända galoppen, för han var faktiskt riktigt stadig och taktmässig (i all sin spändhet) och han tenderade inte att byta som han annars så gärna gör när han blir spänd och det var bra tycker jag!
Trots allt fick jag en, tycker jag, ganska rättvis bedömning. Vi fick en sjua på gångarter (vilket jag tycker han ska ha trots spänning) och en sjua i korrektheten i uppvisningen (Jag var faktiskt väldigt noga med vägar och enda kommentaren jag fick om det var att ena volten (10 m) var lite oval, så det var roligt att hon belönade det. Vi landade på drygt 56 % och slutkommentaren löd: "Vacker häst men får lite problem i galoppen. 2-spårig och mot skänkeln. Se detaljfel." Ja, vad säger man. Bättre lycka nästa gång. Nu är det bara att ta nya tag och satsa på nya tävlingar. Har två tävlingar inbokade nu, 11 september Högvreten och 18 september Stora Uringe. Sen står jag som reserv på flera tävlingar framöver där jag hoppas få plats.
Nu är det dags för jobb. Vi hörs mina vänner.
/CC

Uppladdning

Nu tänker väl ni att jag är tokig som är vaken när klockan är tolv och jag ska upp och tävla imorgon! Men den arrangerande klubben är fantastiska och har gett fasta starttider (Varför gör inte alla det, allvarligt talat?! Det är ju såå himla bra!!) så jag startar inte förrän 17.17 imorgon eftermiddag. Så jag kan sova ut ordentligt imorgon och ändå hinna med allt som ska göras iordning.
Ridningen idag gick sådär dock, Cosmo kändes tung och springig och jag fick inget stöd alls på yttern i vänstervarv och den annars så fina förvända galoppen fungerade helt plötsligt bara åt ett håll! Till slut fick vi i alla fall till det och avslutade när vi gjort några bra, men små ökningar (jag kan inte göra några större just nu, han bara springer ifrån mig då så vi får backa lite med mellangångarterna och hitta tillbaka stödet och energin bakifrån igen innan vi går vidare...) och ett par trevliga skänkelvikningar, något som tvärtemot mellantraven, har utvecklats åt rätt håll! Men men, det ska väl vara lite "sådär" da'n innan tävling, är det inte så?
Någon fotomodell villa Cosmo heller inte vara idag.
..Han blundade...


...Tittade åt helt fel håll...
...Okej då, man får väl ställa upp lite grann.. Sötnosen!
Jag har haft en ritktig heldag i stallet i alla fall och det känns som jag har höboss i både kläder, skor och i ögonen. Men det är ju sån't man får ta! Har haft det väldigt trevligt och hunnit med mycket piff inför imorgon. Allting är putsat, transporten är nyströad och Cosmo är ren och fin. Imorgon blir det bara att packa ihop allting, knoppa och bege oss iväg. Eftersom det blir en sen start tänkte jag dessutom ta en ordentlig promenad med honom på förmiddagen också.
Nej, nu är det faktiskt dag för sängen. God natt!
/CC

Fredagstrött

Äntligen fredag, eller hur?!
Jag är ledig i helgen, men har fodringar i stallet ikväll och hela dagen imorgon och sen på söndag är det dags för säsongens första tävling! Vi lastar in och beger oss till Järfälla för att rida en LA:1, Ska bli riktigt spännande att se hur Cosmo beter sig - jag hoppas verkligen att han sköter sig! Mamma fick rida ut på honom igår och idag ska jag bara känna på honom lite eftersom han gått rätt ordentligt den här veckan (den största anledningen är väl i och för sig att jag är så galet trött att jag inte orkar mer än så!) Imorgon blir det att känna igenom lite extra och hitta formen inför söndagen.
Länk till komplett startlista
Har lyckats med att ta mig in på start nr 37 i andra klassen, så det blir ingen tidig morgonstart i alla fall. Skönt!
Ni håller vä tummarna för oss?!
/CC

Och så sprang dagarna iväg igen...

Så nu är det helt plötsligt ett bra tag sen jag gjorde ett inlägg här - igen!
Men men, jag och Cosmo har haft så mycket för oss, så vi har inte riktigt hunnit med att blogga så jag får försöka summera vad vi gjort! Fast vi har i och för sig gjort så mycket och umgåtts många timmar under den här sista veckan, så precis allt kommer ni inte få veta. Men till exempel kan det vara intressant att veta att vi tränade för Tina i helgen. Gick alldeles utmärkt tycker jag. Cosmo har dock hittat på något, någonting, någon gång, under sommaren. Han tar nämligen stöd på bettet med automatik numer(!) Och driver gärna iväg i ett sjujäkla tempo, samtidigt som han tar ett sjujäkla "stöd", så där blir jag sittande och försöker sitta till och ta små, snabba förhållningar för att han ska lätta i handen och inte bara trava iväg sådär. Inte helt enkelt när man inte har någon aning om hur man gör det. Det har ju liksom aldrig hänt förr, jag har alltid fått jobba för att han ska gå framåt och ta tag i bettet och nu ska jag istället göra tvärtom, ja det låter kanske en aning rörigt.. Fast det är ju precis vad det är! Jag är helt förvirrad helt enkelt! ;)

Så jo, vi jobbar på och försöker hitta nya knappar och nya lösningar. Men det är verkligen inte lätt att göra helt tvärtom mot det man gjort tidigare, men det är fantastiskt nyttigt och roligt att träna och lära sig.
Jag tror jag får ta resten i lite andra inlägg, för annars kommer ni stackare storkna av långa texter!, men jag bjussar på en bild på min ädla springare!
Vi hörs folks!
/CC



Jag säger bara en sak...

- Jag har världens finaste häst!


Fina Cosmo!

Hej på er!

Hoppas allt är bra, själv är jag fasligt trött idag! Har jobbat lite väl många timmar senaste dagarna, så mamma fick ta Cosmo idag och jag fick bara åka hem och vila mig. Igår tog i alla fall jag och Cosmo en tur i skogen med långa galopper och mycket bus för att fira att transporten gick igenom besiktningen utan en enda anmärkning! Bra va?

Imorgon ska jag och Elin rida ut en sväng, så jag hoppas vädret blir bra! I övrigt har jag bokat in flera tävlingar till hösten (LB, LA - loklt) och jag ska sätta fart med träningar för Tina snart. Var förresten lite sugen på att åka till Vallentuna på söndag och titta på dressyrtävlingar, men jag jobbar nästan hela natten på lördag och sen är det en massa födelsedagskalas på gång på syskonfronten. Men i min drömvärld får jag en bra lucka och kan åka dit och inspireras!
Kolla in här för mer info om tävlingarna.

Jao, vi hörs gott folk!
/CC

Transportfixar'n!

- Det är jag det! Igår var jag mekare minsann. Bytte lampa, oljade på alla lås och gångjärn, köpte nya hattmuttrar till ett lås som försvunnit någonstans och någon gång, kollade säkerhetslösningen till bommen och en massa annat fix och trix. Det är nämligen dags för besiktning av mitt fina släp imorgon, så jag kände att jag behövde gå igenom den ett varv. Städade dessutom ur allt gammalt spån, så man kan lägga in nytt och fräscht nu. Jag tror inte det ska vara något problem med besiktningen, men man (okej, JAG) blir alltid lite sådär smånervös i alla fall!
Ni håller väl tummarna för oss? ;)

Jag och Cosmo spenderade i alla fall en stund tillsammans i ridhuset igår kväll. Tömkörning blev dagens uppgift och OjOjOjOj! Vad fin han är i kroppen just nu, min lilla plutt! Jag har ju bara ridit själv under sommaren och inte sett honom så mycket mer än i hagen. Den där sista veckan i hagen med lite taskigare näring på bete har verkligen inte gett någon skada, snarare tvärtom faktiskt. Han är liksom mer "deffad" nu, om ni förstår. Skitsnygg helt enkelt (Ursäkta språket, men jag kunde liksom inte hitta någon likvärdig synonym). Han fick gå i alla gångarter och vi gjorde mycket övergångar, tempoväxlingar och att han skulle ha energi i klivet hela tiden. Resultatet var mycket tillfredsställande måste jag säga. Han känns dessutom lugnare i sin mun nu, vilket också bidrog till den positiva stämningen.
Nej, nu är det hög tid att åka till jobbet. Hoppas ni alla får en riktigt bra dag!
/CC

Träning och hem igen

Hej!
Aj aj, idag känns det i bålen att man fick jobba igår! Jösses vad man får rida när man tränar för Jennie! Speciellt jobbigt när man lallat runt i hoppsadeln och mest ridit i lätt sits senaste veckorna. Men igår blev det ändring på det som sagt. Då var det ingen rast och ingen ro. Dessutom har jag ju lite sitsproblem i nya sadeln i traven. Jag får verkligen pressa mig att sitta ordentligt nu, i Jaguaren fick jag mycket mer stöd, som liksom inte finns där nu - skumpingt blir det emellanåt!
Vi fick i alla fall väldigt mycket beröm för utvecklingen, att han blivit mycket starkare och (precis som Gunnel sa) mycket kvickare i sin bakdel. Kul!!!
Idag och imorgon ska mamma ta hand om busCosmo. Hon är väldigt ridsugen nu eftersom hon inte ridit mer än en (1, en, EN!!) gång i sommar - Helt galet om du frågar mig, hur överlever man det?! Men som ni förstår måste jag låta henne rida lite nu då.. Och Cosmo är tillbaka på hemmaplan igen också. Han går i sin vanliga hage och mamma hjälper till att ta in honom på kvällarna så han får gå ute lite längre. Han gillar ju utelivet, så det blir skönt för honom. Han var i alla fall väldigt glad över att få ett rejält mål mat igår och jag tror han tyckte det var skönt att få komma in och sova ordentligt också. Han har varit lite hungrig sista dagarna i beteshagen, stor häst kräver ju mycket mat och nu räckte det inte riktigt till längre så då blev det installning.
Cosmo och jag på Tullnäs, juni 2011

Ska försöka komma iväg på så många tävlingar som möjligt under hösten, trots mycket jobb och långväga resor vill jag verkligen försöka komma ut så mycket som möjligt (och gärna ta lite placeringar!). Ska försöka göra en liten tävlingsplanering och sen är tanken att jag ska stärka honom mer nu under höst och vinter för att kunna fortsätta upp i MSV. Det känns som en vettig plan och faktiskt genomförbar.
Dags att besöka tävlingsdatabasen direkt då och kolla om man fått nån plats och hoppat av reservlistan till höstens första.... Kram på er!
/CC

Kvällssol, älgar och galopp

Hej på er!
Hoppas allt är bra med er, själv mår jag prima. Har precis kommit hem från stallet, där jag och Cosmo tagit en härlig sväng i kvällssolen. Äntligen blev det lite svalare ridväder mot kvällningen så man slipper smälta fullständigt i stekande sol. Vi tog en sväng över fälten i galopp och precis när jag lät Cosmo sträcka ut ordentligt skymtade jag något i skogsdungen, en tjugo-tjugofem meter framför oss - en ÄLG, som visst inte alls var glad att se oss! Snabbt fick jag svänga Cosmo hemåt istället och fortsatte lite galoppövningar på annan plats innan vi gav oss för dagen.
Positivt är ju att Cosmo blivit så schysst att rida ut på *hoppas, hoppas, hoppas det håller i sig även när vi flyttar tillbaka til Rimbo!*. När vi höll på att springa in i stackars älgfamiljens middag, verkade han knappt bry sig, utan bara fortsatte i samma takt och rytm och accepterade att jag byde riktning utan några som helst problem. Men vi får väl se ganska snart om han accepterar uteritter även på hemmaplan i höst. Jag tror nämligen att jag måste flytta hem honom redan till helgen, eftersom betet börjar bli lite tunt och energibehovet ökar i takt med kyligare kvällar och nätter. Så förmodligen får han åka hem till Rimbo efter träningen på lördag, inget är ännu bestämt, men det lutar åt det för tillfället.
Men men, just nu är det nog sovdags som gäller för mig, ska upp tidigt till jobbet imorgon och laga frukost åt våra härliga gäster, Så vi hörs!
/CC

Man tager vad man haver!

- Det är klokt sagt tycker jag. Jag fick nämligen ta fasta på det igår när det var riddags. Jag och mamma glömde en väsentlig del av utrustningen i ridhuset i Rimbo efter lördagens träning. Och eftersom han sen har tappat skor och strulat, har jag inte saknat denna "pryl". Dock blev jag påmind om det när jag skulle ta en tur igår..
..Tränset! Lite filurigt att sitta upp på Cosmo utan nödbroms liksom! Men efter lite övervägande insåg jag att ridsuget var för starkt för att bara ignoreras, så det blev barbacka och i grimma! (Min tanke var att om jag rider barbacka kan jag snabbt 'glida av' om han skulle få för sig att busa eller om det inte alls funkar att jag sitter där med bara grimman.)
Men det gick faktiskt väldigt bra. Vi var på banan och höll oss mest till skrittarbete (styr- och bromsfunktionen blev liksom lite fördröjd ibland när jag fick kortslutning i huvudet och inte riktigt visste hur vi skulle ta oss åt ena eller andra hållet, så det kändes lite övermodigt att skumpa runt i andra gångarter), men vi provade på både bakdalsvändningar, serpentinbågar, ryggning, halter och mycket annat. Jisses vad man får rannsaka sig själv när man tar bort en del av utrustningen sådär! Igår fick jag verkligen koncentrera mig på vad jag egentligen 'sa' till stackars Cosmo. Jag insåg att jag nog ofta slarvar lite med hjälperna och kompenserar mina misstag genom att svänga med tygeln, trots att vikten och skänkeln säger något annat. Det blev väldigt tydligt när vi hamnade mot staketet och jag ville svänga till höger; Cosmo bara stannade eller gick åt vänster. Jag blev nästan sur, innan jag insåg att jag ju 'säger' vänster, trots att jag tror att jag säger höger... Stackars Cosmo!
Vi hade i alla fall väldigt mysigt och jag tror (hoppas!) att han förlåter mig för mina misstag. Nu hade mamma levererat tränset igår kväll också, så idag blir det lite mer vanlig ridning, men det var verkligen nyttigt för mig att rida utan igår!
Framöver ska jag boka in en Tina-träning tills vi flyttar hem till Rimbo igen tänkte jag, vi har utveklats så mycket sen jag började träna för henne och oavsett hur Cosmo går, har jag alltid en jättebra känsla i kroppen efter ett pass och jag har börjat tänka kring ridningen och träningarna på ett nytt sätt. Jag försöker få mer känsla för ridningen liksom. Svårt att förklara, men det känns bara så himla bra!
På lördag blir det förresten också träning, men för Jennie Larsson. Var längesen jag red för henne nu, det ska bli spännande!
Bild från förra Jennie-träningen. Hoppas han är lite mer lösgjord på lördag ;)

Kram på er!
/CC

Önskelista: Just nu

Ja, ett nytt träns är faktiskt nödvändigt, inte bara önskvärt. Det som önskas är:
  • Träns med remontnosgrimma
  • Brunt (samma nyans som sadeln, se föregående inlägg)
  • Inte för tunn nosgrimma
  • Vitt foder är fint tycker jag, men inga dekorsömmar, spännen eller så på nosgrimma och pannband
  • Smidiga och snygga remmar och spännen
  • Väldigt gärna rundsytt (det är ju bara så vackert!)
  • Plånboksvänligt - Annars hade saken redan varit biff med ett rundsytt Döbert.
När jag söker på google bildsök, hittar jag ett superfint från Hööks (alltså borde det också uppfylla plånbokskriteriet), men det är slutsålt och finns inte längre i sortimentet! Hur taskigt var inte det!?
http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300745
Sen skulle det sitta fint med ett nytt schabrak också. Jag behöver (okej, vill ha) ett nytt fint tävlingsschabrak och ett par fräscha vita lindor till det. De från Anna Scarpati gillar jag starkt. Kan designas efter egna önskemål och sån't är ju trevligt!
Bilden har jag lånat här, schabraket kan beställas här
Kan ni hjälpa till att tipsa om träns vore det toppen! Någon som har ett begagnat att sälja kanske?

/CC

Sommar, sommar, sommar!

Men idag är det tillbaka till verkligheten för min del. Det vill säga; jobbdags efter tre härliga semesterveckor.
Eftersom ni inte riktigt fått veta vad jag och Cosmopållen hittat på under sommaren, kan jag meddela att vi hittat på en massa bus och gosat en massa i sommarhagen. Vi har också utarbetat en teknik för att slå hästbromsar, ni vet de där gigantiska bromsarna som surrar förbi som helikoptrar och försöker rycka åt sig ett stycke av Cosmo eller mig. - Inte okej! Men med vårt samarbete håller de sig borta som tur är!
Sen har det hänt saker på utrustningsfronten också. Bland annat har vi hittat en ny sadel. Jag har tvingats gå ifrån min underbara, kära, fantastiska, vackra Jaguar... Men övergått till en (nästan) lika bra Passier Optimum. Jag sitter bättre i Passieren i galoppen, men i traven och halterna (!) får jag lite mer stöd av Jaguaren. Konstigt det där, men så är det. I vilket fall som helst ligger Passieren bättre på Cosmo och det är ju viktigast. Dessutom är den faktiskt väldigt bra för min sits också (eftersom det är jag som inte är tillräckligt stark och stabil i sitsen för att sitta kvar i position i traven och när jag ska göra halt - träning, träning, träning).
Nya finingen!
Men är det någon som är på sadeljakt har jag en Jaguar till salu, 17,5".
Inte världens bästa bild, men..
Hör av dig om du är intresserad!

Ja, och just nu pågår tvätt av alla smutsiga schabrak, så man är redo när hårdträningen drar igång igen. Vi kör mest kondisträning där han står under sommaren och sparar trimningen tills vi är tillbaka "hemma" (=Rimbo). Har ordnat lite förvaring hos mamma och pappa nu, så jag kan ha rena schabrak, lindor och sånt där man inte använder så ofta. Det är lite begränsat utrymme i stallskåpen, så jag måste hitta på något bra innan vi drar igång igen nästa helg, Dessutom ska jag skura ur och göra fint i boxen också måste jag meka lite med traliern inför besiktning nästa vecka - Nån mutter som ska dras åt och en liten lampa som ska bytas och sånt där
Visst är förresten ordet 'meka' skönt att slänga sig med!? Känns så proffsigt på nå't sätt ;)

Det blir nog bra det. Vi hörs!
/CC

Skoproblem

Hej igen!
Kul att se att så många hänger kvar trots min värdelösa uppdatering under sommaren, Tack för det!
Ja, av rubriken att utläsa, har jag (läs Cosmo) problem med fötter och skor och då min vanliga hovslagare inte har gått att nå får jag rekrytera en ny sådan. "Den nya" ska komma idag och ta hand om Cosmos stackars fötter, en bakhov är alldeles trasig för att han trampat av sig skon så olyckligt och fötterna i övrigt är torra och fnasiga. Inte ett dugg roligt! Nu har vi haft tre tappskor på två veckor, så jag tycker nog det är dags att det får bli ordentligt bra nu!
(Källa:länkad)
Detta innebär ju också att det inte blivit någon ridning sedan passet i lördags. Men av min träningsvärk att döma, kanske det var lika bra för mig!
Nu ska vi se om hovis kommer snart så hörs vi igen senare!
/CC

RSS 2.0